Salaneuloksen muistikirja

Uusia käsityöideoita putkahtaa mieleeni jatkuvasti. Se ei katso aikaa tai paikkaa. Aikaa ideoiden toteuttamiseen tuntuu vain olevan niin vähän ja vanhat ajatukset unohtuvat helposti uusien pyrkiessä mieleeni. Niinpä otin käyttööni muistikirjan ja aloin kirjoittaa muistiin ideoita ennen kuin ne unohtuvat. Muistikirja täyttyy vauhdilla ja toteutan töitä inspiraation mukaan, silloin kun se arjen aikatauluihin sopii. Tässä blogissa kerron pääasiassa kuvin, miten muistikirjan käsityöideoiden toteuttaminen etenee. Saavutanko muistikirjan lopun, ennen kuin alan täyttää uutta kirjaa?

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Kesä käsillä

Kesään kuuluvat helteet...ainakin pari hikisempää päivää. Tein viime kesänä taaperolle (8kk) virkatun hellepipon bambusekoitelangasta. Päähine oli käytössä koko kesän ja malli oli mielestäni niin kiva, että virkkasin siitä tänä kesänä päivitetyn version 1,5-vuotiaalle tyllerölle. Jatkoin mallia hieman ja tein siihen pienen lipan. Pipo on helppo ja nopea virkata ja valmistuu illassa tai parissa. Materiaali on miellyttävän tuntuista ja pitsivirkkauksella piposta tulee joustava. Laitan tämän kirjoituksen yhteyteen ohjeen ja muutaman kuvan, jos innostut virkkaamaan hellepipon pienokaiselle.Vihreän pipon lanka on teeteen bamboo & co-lankaa, joka sisältää 52% bambuviskoosia ja 48% puuvillaa (50g = 140m). Käytin virkkuukoukkua nro 3. Tämän päähineen ympärysmitta on noin 45 cm.Vaaleanpunainen pipo on Novitan bambusekoitelankaa 50% bambuviskoosia ja 50% puuvillaa (50 g = 133m). Käytin virkkaamiseen samaa koukkua kuin vihreän pipon tekemiseenkin. Langan menekki on kummassakin pipossa noin 30g. Pienemmässä pipossa pään ympärys on noin 42 cm. Molemmat pipot ovat yhtä korkeita, noin 15-16 cm.Yhden mallikerran leveys on noin 3 cm(6 silmukkaa). Ohjeessa on koot pään ymp. 42 cm, (45 cm) ja 48 cm. Pipoa kannattaa sovittaa valmistuksen aikana!

Virkkaa aloitusketjuksi 90(96)102 ketjusilmukkaa (kjs) ja sulje ympyräksi piilosilmukalla (ps). Tee ensimmäinen kerros pylväitä (p). Aloita pitsikuvio toisella kerroksella (krs) seuraavasti: *2 kjs:aa, hyppää kahden p:n yli, 1 p + 1 kjs + 1 p seuraavaan p:seen, 2 kjs:aa, hyppää kahden p.n yli ja 1 kiinteä silmukka (ks) seuraavaan p:seen*. Toista *-* krs loppuun. Sulje krs ps:lla krs:n alun ensimmäiseen kjs:aan. Pipoon tulee 15(16)17 mallikertaa.
3.krs: Siirry ps:oilla pylväiden välissä olevaan kjs:aan. Virkkaa 5 p:tä pylväiden väliseen kjs:aan (tai sen ympärille), 1 kjs, 5 p:tä seuraavien pylväiden väliseen kjs:aan. Jatka näin krs loppuun. Sulje krs ps:lla ensimmäiseen p:seen. Korvaa ensimmäisen viuhkan ensimmäinen pylväs kolmella kjs:lla (Kuvassa on virheellisesti p).
4.krs: Virkkaa ps:t kahteen seuraavaan p:seen, 4 kjs:aa, 1 p samaan silmukkaan kuin edellinen ps, 2 kjs:aa, 1 ks pylväsviuhkojen väliseen kjs:aan, 2 kjs:aa, *1 p + 1 kjs + 1 p pylväsviuhkan keskimmäiseen p:seen, 2 kjs:aa, 1 ks pylväsviuhkojen väliseen kjs:aan ja 2 kjs:aa*. Toista *-* krs loppuun.
Toista krs:ia 3 ja 4 vuorotellen. Kun pipon korkeus on noin 9 cm(9 cm)11 cm ja vuorossa on krs 3, aloita kavennukset. (Ohje jatkuu kuvien alapuolella.)Pipon päälaki virkataan seuraavasti: 
Virkkaa 3. krs ohjeen mukaisesti, mutta tee pylväsviuhkaan 4 p:tä. 4. krs:ssa ei ole muuta muutosta kuin, että 1 p + 1 kjs + 1 p virkataan viuhkan kolmanteen p:seen. Toista krs:ia 3 ja 4 vuorotellen tälla tavalla kumpaakin 2 kertaa.
Virkkaa sitten 3. krs yhden krs:n verran niin, että viuhkaan tulee 3 p:tä. Seuraavalla krs:lla vuorottelevat 1 p + 1 kjs + 1 p viuhkan keskimmäiseen p:seen ja 1 kjs. Virkkaa sitten 1 p pylväiden välissä olevaan kjs:aan ja 1 kjs vuorotellen krs:n verran. 
Vuorossa on toiseksi viimeinen krs: *Virkkaa p:t kahteen seuraavaan p:seen ja hyppää yhden p:n yli*. Toista *-* krs loppuun. Virkkaa viimeisellä krs:lla 1 ks joka toiseen s:aan. Katkaise lanka, vedä silmukasta läpi ja päättele huolellisesti nurjalle puolelle.


Virkkaa seuraavaksi lippa paikoilleen. Lipan leveys on noin 19 cm(19 cm)20 cm. Tee ks-krs, joka alkaa  9,5(9,5)10 cm:n etäisyydeltä keskiedusta. Virkkaa oikealta vasemmalle. Käänny. Virkkaa p-krs. Käänny.

Virkkaa p-krs kaventaen molemmissa reunoissa. Krs:n alku: 1ps, 1 ks ja 1 puoli-p. Krs:n loppu: 1 puoli-p, 1 ks ja 1 ps 


Tee seuraava krs samalla tavalla kuin edellinenkin. Kun olet päässyt lipan oikeaan laitaan, siirry aloittamaan viimeinen krs aivan lipan aloituskohdasta. Lankaa ei tarvitse katkaista. Lankalenkki jää piiloon seuraavan krs:n sisään.


Virkkaa viimeistelevä ks-krs lipan reunaan aloittaen siis oikeasta reunasta. Katkaise lanka, vedä silmukan läpi ja päättele huolellisesti nurjalle puolelle.


Hellepipo on valmis, mutta halutessasi voit tuunata sitä vielä esim. virkatuilla kukilla. Tasoita työ kevyesti höyryttämällä tai asettele se muotoonsa yöksi kostean liinan alle.


Kevät ja alkukesä on inspiroinut virkkaamaan kaikenlaista, mutta etenkin jalkineita. Kokeiluja on ollut monenmoisia, toimivia ja toimimattomia. Espadrilloihin ja sandaaleihin olen kovin tyytyväinen ja ne ovatkin löytäneet paikkansa ahkerassa käytössä.


Malleja voisi tuunailla loputtomiin erilaisilla yksityiskohdilla ja pohjallisilla. Tällä erää  siirryn kuitenkin eteenpäin ja virkkaaminen vaihtuu ompeluun ja neulontaan. Käsityöohjekauppa Koppaan tulee elokuusta lähtien myyntiin myös valmiita uniikkeja käsityötuotteita ja niiden työstäminen vie nyt mennessään. Muistikirja on kaivettu jälleen esiin, nyt ompeluideoiden kohdalta. Ensimmäinen projekti on "hattutukki" pellavapää, jota voi käyttää pipojen ja hattujen kuivakäsittelyyn ja sovittamiseen. Jännää! Odotan innolla uusia käsityöprojekteja!


Hyvää kesää kaikille käsitöiden ystäville! Keinuttele riippumatossa, rentoudu, nauti ja inspiroidu kesän hehkusta! Uudet käsityöideat odottavat toteuttajaansa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti